Wednesday 20 April 2016

Kotlety z jajek i pieczarek...

W sam raz jako lekkie urozmaicenie tygodniowych obiadów. Będa pyszne z ziemniakami purée i surówka, z nowymi ziemniaczkami i sałatka pomidorowa, albo po prostu w dobrej bułce, z kleksem majonezu i kwaszonymi ogórkami... U nas sprawdziły sieę doskonale z sałatka i kawałkiem dobrego chleba.
:)
Przepis pochodzi od Ani.

Składniki:
(na około 10 większych sztuk, albo może 12-15 mniejszych)
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 300 g pieczarek
  • 3-4 czubate łyżki bułki tartej + bułka do obtaczania
  • por - biała i jasnozielona część
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju + olej do smażenia
  1. Jajka obierz i pokrój w niezbyt drobną kostkę. Pieczarki umyć i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój na półplasterki.
  2. Do garnka lub na głębszą patelnię wlej oliwę, wsyp starte pieczarki i pokrojonego pora. Podsmaż przez 5 minut i ostudź. 
  3. Ostudzone wymieszaj z pokrojonymi jajkami, jajkiem surowym i 3 łyżkami tartej bułki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zostaw w chłodnym miejscu na godzinę.
  4. Z powstałej masy formuj niezbyt duże kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na oleju z obu stron.
  5. Najlepsze oczywiście świeżutkie, prosto z patelni, ale zawiniętym w folię i  odgrzanym w piekarniku też nic nie brakuje.   


No comments:

Post a Comment