Thursday 31 March 2016

Pampoen koekies...

... albo miniaturowe pączusie dyniowe...
Takie szybkie, że nadaja się na każda okazję... Albo wręcz bez okazji... Dla przyjemności tylko... I na deser w ostatniej chwili...

Przepis znalazłam na blogu Justyny, a ona z kolei inspirowała się wpisem Alidy (Simply Delicious).
Składniki:
(na około 35-40 sztuk)
  • 1 szklanka puree z ugotowanej lub upieczonej dyni
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
Wszystkie składniki zmiksuj, lub wymieszaj, na jednolitą, gładką masę. Porcje ciasta nabieraj łyżeczką i za pomocą drugiej ściągaj je do oleju. Smaż ze wszystkich stron na złoty kolor - około 2-3 minut. Wyjmuj na papierowy ręcznik, zostawiaj do przestudzenia, a następnie obtaczaj w cukrze pudrze, lub domowym cukrze waniliowym.

No comments:

Post a Comment