Saturday 19 March 2016

Makaron z brukselką i migdałami...


Brukselka ma swoich zapalonych zwolenników i równie zaciekłych przeciwników. Moje dzieci należa do tej pierwszej grupy. Raz nawet, podczas warsztatów teatralnych, na pytanie, co jest ich ulubionym jedzeniem cukierki, czy lody wywrzeszczeli radośnie 'BRUKSELKA!' :) Ale może to dlatego, że nigdy nie byłam specjalna zwolenniczka gotowania owego mocno wonnego warzywa... Stawiam raczej na smażenie (klikklik). Wtedy mieszkanie pachnie sympatycznie i lekko orzechowo, i zupełnie nie nabiera wonnej charakterystyki piwnicznego pubu, z dywanem nie czyszczonym od wielu lat...  
Przepis od Gosi
Składniki:
(na 3-4 porcje)
  • 300g brukselki (spokojnie można więcej)
  • 300g ulubionego makaronu
  • 40g mielonych migdałów 
  • zabek czosnku
  • oliwa do smażenia
  • oliwa extra virgin
  • sól, oraz opcjonalnie i jak kto lubi: vegeta, chilli suszone
  1. Ugotuj makaron wedlug przepisu na opakowaniu.
  2. W międzyczasie posiekaj brukselkę na plasterki i podsmaż na oliwie. Dodaj migdały, zmiażdżony czosnek i dopraw do smaku - sól, vegeta, chilli.
  3. Wyłacz gaz, wsyp odcedzony makaron, pokrop oliwa extra virgin i dobrze wymieszaj. Gotowe!  

No comments:

Post a Comment