Przepis z BBC Good Food.
Składniki:
(na 2 x 20cm tortownice, lub na keksówkę 10/22cm i tortownicę 20cm)
- 250g miękkiego masła, lub margaryny do pieczenia
- 200g drobnego cukru
- 3 duże jajka
- 250g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka 'mixed spice' tj. gotowej mieszanki cynamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego i ewentualnie innych przypraw (imbir, goździki, kolendra itd.)
- 100g startej marchewki
- 100g startej cukinii
polewa
- około 140g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
- Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj foremki - wyłóż pergaminem do pieczenia. W sporej misce zmiksuj masło, cukier, jajka, makę, sodę, skórkę i mixed spice. Następnie wmieszaj marchewkę i cukinię. Rozdziel pomiędzy blaszki i piecz, azż wetknięty w środek patyczek będzie po wyjęciu suchy - okolice 30-40 minut (oryginalnie 25min, a u mnie raczej 40min). Zostaw do ostudzenia na kratce.
- Lukier: wymieszaj cukier puder z wystarczajaca ilościa soku pomarańczowego, tak by powstała gęsta, ale wciaż możliwa do rozsmarowania polewa. Udekoruj ostudzone ciasta.
No comments:
Post a Comment