Mocno, mocno waniliowe! Kuchnia pachnie nieziemsko podczas pieczenia! :) Chrupiaca skorupka cukrowa nadaje im niesamowitego uroku... Trzeba tylko uważać przy obtaczaniu w cukrze - cukier, który dostanie się na blaszkę karmelizuje się i przypala. I czas pieczenia - wystarczy jedna nieuważna minuta, by ciasteczka zaczęły się przypalać...
Przepis ze strony producenta składników do pieczenia McCormick.
Składniki:
(na sporo - około 50 sztuk; nadmiar surowego ciasta można zamrozić)
szklanka = cup = 250ml
- 2 3/4 szklanki maki
- 2 łyżeczki wodorowianu potasu
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 szklanki drobnego cukru + kilka łyżek zwykłego, granulowanego cukru do obtaczania
- 200g masła, lub margaryny do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- W dużej misce wymieszaj makę, wodorowian potasu, sodę i sól. W osobnej misce ubij mikserem masło i cukier, az do uzyskania kremowej, puszystej masy. Dodaj jajka i wanilię i dokładnie zmiksuj. Stopniowo dodawaj makę, cały czas miksujac, aż powstanie gładkie ciasto - możliwe, że pod koniec mikser nie da rady i trzeba będzie użyć łyżki.
- Wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 200stC. Formuj ciasto w kulki o średnicy 2,5cm, roluj w cukrze (tylko z wierzchu!) i układaj w odstępach 5cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 6-8 minut, albo do czasu aż będa lekko brazowe na brzegach. Zostaw do przestudzenia przez minutę, a następnie przekładaj na kratkę.
No comments:
Post a Comment