Lojalnie ostrzegam - słodko jest! Ale też i pysznie... W sam raz na odganianie popołudniowych, wczesno-wiosennych smutków...
Bazowałam na przepisie z bloga Słodka babeczka, a podaję już ze swoimi zmianami.
Składniki:
(na niewielka keksówkę, około 10/20cm)
- 2 szklanki mleka w proszku (pełnego)
- 125g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 100ml wody
- ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
- szklanka posiekanych z grubsza orzechów włoskich
- 200g herbatników digestive, połamanych na kawałki
- W rondelku rozpuść masło, wodę i cukier. Dodaj wanilię i dobrze wymieszaj.
- Do ciepłej masy dodaj mleko w proszku i dokładnie zmiksuj. Następnie wrzuć herbatniki i orzechy. Wymieszaj - masa będzie bardzo gęsta i najlepiej użyć łyżki.
- Przełóż masę do keksówki (najlepiej silikonowej i wyłożonej pergaminem do pieczenia) i wstaw na minimum 6 godzin (lub na całą noc) do lodówki. Po tym czasie ostrożnie wyjmij z foremki i krój na plastry.
No comments:
Post a Comment