Przepis pochodzi z ksiazki Nigelli Lawson 'Nigella Express' i, jak sama nazwa wskazuje jest po prostu ekspresowy!
" This recipe has overturned a lifetime's prejudice - which is good, but unsettling. I had always been a committed believer that the only true cheesecake was the proper, baked cheesecake, but now I'm not so sure. This improper, unbaked cheesecake, feature of many seventies' dessert trolley, has entirely won me over. It's light, it has a tang, and it is rapturously good. The fact that it is speedily easy to make reason for general hilarity and joy. "
Skladniki:
(na tortownice 20cm, czyli okolice 8 porcji)
- 125g ciasteczek digestive
- 75g miekkiego masla
- 300g serka kremowego, w rodzaju Philadelphia
- 60g cukru pudru
- 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 lyzeczki soku z cytryny
- 250ml smietanki do ubijania, 36%
- kilka lyzek bardzo dobrej konfitury z czeresni (Nigella uzywa St Dalfour Rhapsodie de Fruit Black Cherry Spread)
- Zmiksuj ciasteczka do konsystencji bulki tartej, dodaj maslo i zmiksuj jeszcze raz, az masa bedzie rownomiernie wymieszana.
- Docisnij zmiksowane ciastka rownomierna warstwa w tortownicy 20cm, wylozonej pergaminem do pieczenia.
- Zmiksuj razem serek kremowy, smietanke, wanilie, cukier puder i sok z cytryny. Masa powinna byc gladka, lekka i trzymac ksztalt.
- Wylej mase serowa na baze, wygladz wierzch i wstaw do lodowki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na cala noc.
- Przed podaniem wyjmij sernik na talerz i posmaruj czeresniami.
No comments:
Post a Comment