Przepis z bloga Asi.
Składniki:
(na 2-3 porcje)
- 300g makaron fusilli
- 2 spore marchewki
- 1 młoda, spora cukinia
- 2-3 łyżki oliwy do podsmażenia warzyw
- 50ml smietanki 36%
- sól i pieprz (sporo!)
- spora garść prażonych pestek słonecznika
- dodatkowo i opcjonalnie - drobno stary Parmezan do posypania przed podaniem
- Ugotuj makaron wedlug przepisu na opakowaniu.
- Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. Cukinię i marchewkę pokrój w długie, cienkie wstążki.
- Podsmaż paski cukini i marchewki na oliwie, mieszając delikatnie, przez 15-20min - na małym ogniu. Pod koniec wlej smietanke, wymieszaj i zagotuj. Posól i popieprz do smaku, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Posyp prażonymi pestkami słonecznika. Parmezan pasuje jak najbardziej.
No comments:
Post a Comment