Ostrzegam lojalnie: nie ma sie co czekac na puchate, wyrosniete ciasto. To nie ten typ! :) Wychodzi taki wypiek, jakiego mozna sie spodziewac i po ciescie marchewkowym i po chlebku bananowym - zwarty i mokry. Z delikatna nutka kokosu. A serkowa pierzynka komponuje sie swietnie z caloscia.
Skladniki:
(oryginalnie foremka-keksowka 20/10cm, a ja chcialam bardziej plaskate ciasto, ktore przyjmie wiecej kremowej masy, dlatego uzylam foremki 20/30cm)
- 1 i ¼ szklanki mąki
- ¼ szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
- 2 dojrzałe banany, zgniecione na puree
- ½ szklanki ciemnego brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki dobrego mleka kokosowego
- 1 szklanka startej marchewki (około 3 duże marchewki)
- 1/3 szklanki mleka
- ¼ szklanki posiekanych orzechów
serek:
- 280g kremowego serka typu Philadelphia
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mleka kokosowego
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Piekarnik rozgrzej do 180stC. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
- W osobnej misce zmiksuj banany zgniecione na puree, cukier, jajko wraz z dodatkowym białkiem i ekstrakt waniliowy na dobrze połączoną, kremową masę.
- Dodaj mleko kokosowe oraz mleko, a następnie startą marchew.
- Mokre składniki dodaj do suchych i krótko wymieszaj, tylko do połączenia. Dodaj posiekane orzechy i delikatnie połącz je z ciastem.
- Ciasto wlej do przygotowanej formy i piecz przez 45-55 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Wyjmij z piekarnika i zostaw w formie przez 15 minut. Następnie wyjmij z formy i odstaw na kratkę do całkowitego ostudzenia.
- Serek kremowy ucieraj mikserem, razem z cukrem, wanilią i mlekiem kokosowym, na kremową i gładką masę. Rozsmaruj na wystudzonym spodzie.
Przepis znalazlam na blogu Emilii, podaje juz minimalnie zmieniony.
No comments:
Post a Comment