Przepis - Kwestia Smaku
Składniki:
(2 porcje, albo 1 bardzo hojna...)
- 2 i 1/2 łyżki masła
- 2 garście młodego, świeżego szpinaku
- 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
- 30 g łososia wędzonego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- sól, świeżo zmielony pieprz
- Piekarnik rozgrzej 220stC.
- Na patelni roztop 1/2 łyżki masła, dodaj umyty i osuszony szpinak oraz śmietankę. Mieszając trzymaj na ogniu przez pół minuty, aż szpinak zwiędnie i płyn w większości odparuje. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Do dwóch żaroodpornych foremek (lub do jednej wiekszej) włóż większość łososia, dodaj szpinak ze śmietanką, wbij po jednym jajku. Na wierzch połóż resztę łososia i wiórki masła. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Foremki ustaw w żaroodpornym naczyniu i wlej do niego tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 10 - 12 minut, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Podawaj z pieczywem, najlepiej opieczonym w tosterze i posmarowanym masłem.
No comments:
Post a Comment