Przepis inspirowany wpisem z bloga 'Moja pasja smaku'
Skladniki:
(na 2-3 porcje)
- 300g makaronu farfalle (lun penne)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula – pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku – drobno posiekane
- 400g puszka siekanych pomidorów
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki Parmezanu, startego drobniutko
- 200-250g filetu z łososia, bez skóry + odrobina oliwy, soku z cytryny i soli, do pieczenia
- 200g peczek szparagów
- Na dużej patelni podgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 1,5 minuty. Dodaj pomidory wraz z zalewą, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj około 30 minut na małym ogniu. Dodaj 1/2 szklanki sera, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj kremówkę, wymieszaj.
- W miedzyczasie rozgrzej piekarnik do 180stC. Ukladaj filety na sporym kawalku folii aluminiowej, pokrop odrobina oliwy i soku z cytryny, posól. Zawin folie tworzac luzna paczke i piecz przez 15min, nastepnie rozwin folie i piecz kolejnych 10min. Wyjmij z piekarnika i zostaw do przestudzenia. (Rybe mozna upiecz wczesniej tego samego dnia).
- Odlam zdrewniale konce szparagow. Pokroj na 1.5cm kawalki i podsmaz na mocno rozgrzanej patelni, na odrobinie oliwy, az beda miekkie, ale nie rozgotowane - 3-4min, lub do smaku.
- Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu. Dodaj do sosu i wymieszaj. Palcami podziel filet na kawalki i delikatnie wmieszaj do makaronu z sosem, razem z gotowymi szparagami. Podawaj od razu.
No comments:
Post a Comment