Mieciutkie. Puszyste. Pachnace pomaranczowo. I migdalowo... W sam raz, jako dodatek do porannej kawuni... Albo do popoludniowej... Albo do kubelka herbatki...
:)
Skladniki:
(na 12 sztuk)
szklanka = 'cup' = 250ml
- 2 pomarancze
- mleko
- 1 1/2 szklanki maki
- 1 lyzka proszku do pieczenia
- 1/8 lyzeczki soli
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki mielonych migdalow
- 2 duze jajka
- 6 lyzek oleju, lub stopionego i ostudzonego masla
- 1/2 lyzeczki ekstraktu migdalowego
- 3 lyzki cukru Demerara, opcjonalnie, do posypania po wierzchu
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Wyloz papilotkami blaszke na 12 muffinek. Zetrzyj (na tarce o drobnych oczkach) skorke z pomaranczy i wycisnij sok. Wlej sok do szklanki (250ml), dopelnij mlekiem i wymieszaj z otarta skorka.
- Do sporej miski przesiej make razem z proszkiem do pieczenia i sola. Wmieszaj cukier i mielone migdaly.
- Roztrzep jajka w misce lub dzbanku, a nastepnie wymieszaj z mieszanka soku i mleka, olejem i ekstraktem migdalowym. Zrob wglebienie w mieszance suchych skladnikow i wlej mieszanke mokrych. Delikatnie wymieszaj - tylko do polaczenia skladnikow i nie za dlugo.
- Rozdziel ciasto pomiedzy przygotowane papilotki. Posyp cukrem Demerara i piecz okolo 20min, lub do czasu, az beda zlotawe, dobrze wyrosniete i sprezyste przy dotknieciu.
- Zostaw do przestudzenia przez 5min w blaszce, a nastepnie ostudz calkowicie na kratce.
Najlepsze oczywiscie tego samego dnia, kiedy byly pieczone, ale w razie potrzeby mozna je przechowac w szczelnym pojemniku i na przyklad odgrzac przez 5-10min w piekarniku nagrzanym do 150stC, albo w mikrofali na HIGH przez 20-30 sekund.
Nadaja sie tez do mrozenia. Przed jedzeniem rozmrazaj przez 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, albo ustaw zamrozone na blaszce i odgrzewaj przez 15-20min w piekarniku nagrzanym do 180stC.
No comments:
Post a Comment