Friday 25 July 2014

Ciasto cappuccino...


Ostatnio pieke sporo ciast, ktore niestety do kategorii 'letnich' sie nie kwalifikuja... Wynika to raczej z lenistwa, niz jakichkolwiek preferencji: kakao, lemon curd, czy czekolade mam zawsze pod reka, a po truskawki, maliny, czy czeresnie musze wybierac sie do sklepu w towarzystwie dzieci, sztuk 3... :) No i rzeczone owoce, zalegajace w lodowce, stanowia niesamowita pokuse dla rzeczonych dzieci... Dlugo nie zalegaja, to jest pewne!
:)
Przepis na 'Cappuccino cake' znalazlam w starym numerze magazynu Good Food (z sierpnia 2010r.), a zmodyfikowalam rozmiarowo, uzywajac tylko polowy oryginalnych skladnikow, przeznaczonych na blaszke w okolicy 20 x 30cm. 
Podobny przepis - tutaj i tutaj.

Skladniki:
(na tortownice/foremke silikonowa 20cm, czyli 6-8 porcji)
  • 125g miekkiego, niesolonego masla
  • 140g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 125g drobnego cukru
  • 1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 75ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 lyzki kakao + odrobina do posypania po wierzchu
  • 50ml mocnej kawy (z 1 lyzki kawy granulowanej, zalanej 50ml wrzatku)
dodatkowo
  • 250g opakowanie serka mascarpone
  • 100g cukru pudru
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Wyloz dno tortownicy kawalkiem pergaminu do pieczenia. 
  2. Ciasto: w sporej misce ubij mikserem maslo, make, cukier, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, wanilie, kakao i polowe kawy, az do otrzymania kremowej, gladkiej masy. Przelej do przygotowanej foremki, wyrownaj wierzch i piecz okolice 40min, lub do czasu, az wetkniety w srodek patyczek bedzie czysty po wyjeciu. Pokrop pozostala kawa i zostaw do ostudzenia - 5-10min w blaszce, a nastepnie na kratce.
  3. Wymieszaj maskarpone z cukrem pudrem i rozsmaruj na zimnym blacie. Posyp odrobina kakao, do dekoracji. 

No comments:

Post a Comment