Monday 7 July 2014

Biszkopt z lemon curd i bitą śmietaną...

Albo z truskawkami...
Albo z malinami...
Albo z innym 'curd'...
Przepis pochodzi z ksiazki 'River Cottage Everyday' - 'Genoese sponge cake'.
"This is a very useful recipe to have in your repertoire. The light but firm sponge is delicious filled with fresh fruit and cream, but also ideal for a trifle. You do need to whisk the eggs and sugar tighter for about 10 minutes, but this is easy if you have a hand-held electric beater."
Oryginalnie byly to dwa 18cm blaty, przeznaczone albo do przelozenia bita smietana, albo jako 2 osobne ciasta, ze smietana i owocami na wierzchu. Ja postawilam na jedna 23cm tortownice i lemon curd - wiem, ze nie zjemy calego ciasta w ciagu jednego dnia, a przechowywane w lodowce truskawki puszczaja sok i smietana namaka brzydko...

Skladniki:
(na tortownice 23cm)
  • 60g niesolonego masla
  • 125g maki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 125g drobnego cukru
dodatkowo
  • 300ml smietanki 36%, do ubijania
  • 2-3 lyzki lemon curd
albo
  • 200ml smietanki 36%
  • 250g malin lub truskawek
  • cukier z wanilia, albo drobny cukier, do posypania po wierzchu
  1. Rozpusc maslo w niewielkim garnuszku. Zostaw do przestudzenia. Uzyj odrobine do posmarowania bokow tortownicy, a dno wyloz pergaminem do pieczenia.
  2. Przesiej razem make i sól, odstaw. Wbij jajka i wsyp cukier do szklanej miski, ktora mozna spokojnie postawic na niewielkim garnku. Wlej wrzaca wode do garnka i postaw miske na wierzchu - goraca woda nie moze dotykac spodu miski; to wrzaca para z gotujacej sie wody ma podgrzewac mieszanke, pomagac rozpuscic cukier i powodowac lekkie zgestnienie masy. Recznym mikserem ubijaj jajka z cukrem przez minimum 10 minut, az do uzyskania bardzo jasnej, gestej masy, podobnej do musu, ktora przynajmniej potroila swoja objetosc. Masa powinna lekko utrzymac ksztalt na powierzchni, gdy pozwolisz jej swobodnie opadac z raczek miksera.
  3. Przesiej polowe maki do masy jajecznej, bardzo delikatnie wmieszaj metalowa lyzka, a nastepnie wmieszaj pozostala reszte. Delikatnie wlej stopione maslo i wmieszaj do ciasta.
  4. Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy i piecz w 180stC przez okolo 20-25min, do zloto-brazowego koloru i do czasu, az ciasto bedzie sprezyste przy dotknieciu. Zostaw w tortownicy do przestudzenia przez kilka minut, a nastepnie oddziel brzegi niewielkim nozykiem, wyjmij z blaszki i przenies na kartke do calkowitego ostudzenia.
  5. Zimny blat posmaruj lemon curd i ubita na sztywnawo smietanka, albo uzyj napierw smietanki, a nastepnie malin/truskawek i posyp drobnym cukrem. Przechowuj w lodowce.     

No comments:

Post a Comment