23 listopada Khodor swietowal 7 urodziny. Akurat, bardzo przyjemnie sie zlozylo, ze byla to sobota. Czyli czas na wszystko! :) Na upieczenie i udekorowanie ciasta, na wybranie prezentu (dzikie tlumy w Hamley's sie klaniaja...) i zdmuchniecie swieczek wieczorem.
Tort wyszedl obledny! (Widac na zalaczonym obrazku - kolejnego dnia bylo juz naprawde niewiele do fotografowania). A eksperymentowalam kompletnie i poskladalam po prostu kilka najbardziej ulubionych i najbardziej udanych przepisow. Ciasto - z przepisu Lulu Grimes 'All-in-one chocolate cake' ('Olive', z kwietnia 2010r.), ktore wykorzystalam juz raz w sytuacji kryzysowej, a raz na urodziny Samiry, i ktore jest totalnie idioto-odporne. Mase Z Nutelli - do przelozenia, ktora wykorzystuje od czasu do czasu przy czekoladowych cupcakes. I smietankowa mase, ktora robilam dawno, dawno temu, jako czesc tortu makowego. Wierzch dzieci ozdobily Lentilkami - widzialam kiedys, chyba na Facebook, zdjecie tak ozdobionego tortu i pomysl wydal mi sie wart wykorzystania - operacja jest malo skomplikowana i mozna z powodzeniem wlaczyc dzieci. I to dwukrotnie! Bo najpierw do rozdzielania cukiereczkow wedlug koloru, a potem do samego ozdabiania ciasta.
Skladniki:
(na tortownice 20cm, czyli okolice 8 porcji)
ciasto (potrzeba 2 blaty - ja pieklam osobno, bo mam tylko jedna, ulubiona silikonowa foremke, i zauwazylam, ze ciasto pieczone w tych samych warunkach wychodzi bardziej wyrownane i bardziej podobne; ale mozna zrobic od razu z podwojnej ilosci i piec rozdzielone do 2 foremek i, idealnie, na tej samej polce piekarnika)
krem do przelozenia
krem smietankowy, na wierzch
do ozdoby
CIASTO
MASA
W niewielkiej miseczce wymieszaj dokladnie serek i Nutelle. Zostaw do czasu, az bedzie potrzebna. (Serek w temperaturze pokojowej pozwala na uzyskanie znacznie gladszej, latwiejsze do rozsmarowania masy).
KREM SMIETANKOWY
Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na niemal sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, ubić jeszcze raz na gladka mase.
SKLADAMY CIASTO
Jeden blat ulozyc na sporym talerzu/tacy. Posmarowac masa z Nutelli i przykryc drugim blatem. Wierzch i boki ciasta posmarowac masa smietankowa, wygladzic ile sie uda. Ozdabiac Lentilkami - dzieci do tej czynnosci nadaja sie znakomicie. :)
A tutaj solenizant swietuje urodziny:
(I tak, jak co roku, nie moge uwierzyc, jak ten czas leci...)
No comments:
Post a Comment