Saturday 30 November 2013

Cranberry Bliss Bars...

Przepis znaleziony w Deserniku zachowalam sobie, jako 'do wyprobowania', juz... rok temu... :)  
A, ze nowa edycja Wielkiego Święta Żurawiny zapukala internetowo do moich internetowych drzwi, co bylo robic? Przeszukalam wiec zachomikowane przepisy i przeszukalam pod kątem żurawinowania. 
Ciasto spodobalo mi sie bardzo! A na dodatek akurat mialam wszystkie potrzebne skladniki w domu, ale nie mialam nic fajnego do kawy. Sytuacja idealna! 
Pyszny, szybki i latwy wypiek... Bogate ciasto ladnie komplementuje kwaskowata, kremowa masa. Nawiasem mowiac wersja, ktora z czasem i na roznych blogach (klikklik), wyewoluowala z oryginalu, jest na pewno bardziej zjadliwa i zdrowsza, niz zaproponowane na poczatku 3 szklanki cukru (!) w masie serkowej.
:)
 

 

Skladniki:
(na tortownice 23cm)
ciasto
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • skórka otarta z połowy pomarańczy, ja nie dalam
  • 100g suszonej żurawiny
  • 100g białej czekolady 
krem
  • 200g serka kremowego (Philadelphia)  
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 50g suszonej żurawiny
  • 100g białej czekolady (na wierzch)
  1. Rozgrzac piekarnik do 180stC.
  2. Masło utrzeć w mikserze z cukrem na puszystą, gładką masę. Dodać jajka, aromaty, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i imbirem. Na koniec wmieszać drobno pokrojoną żurawinę i połamaną na kawałeczki białą czekoladę. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję. Przełożyć je do wysmarowanej masłem tortownicy i wyrównać wierzch.
  3. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut, aż wbity w środek drewniany patyczek będzie suchy. 
  4. Krem: Serek, cukier puder, sok z cytryny i aromat wymieszać. Dodać do masy drobno pokrojoną żurawinę i gotowym kremem posmarować wierzch (wystudzonego!) ciasta. 
  5. Na koniec rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i zrobić kilka fantazyjnych wzorków na kremie.

No comments:

Post a Comment