Monday 11 November 2013

Cupcakes z masłem orzechowym...

Super proste! I super pyszne... Dzieci domagaly sie wiecej i wiecej! :)
Przepis znalazlam w ksiazce 'Cupcake heaven' wydanej przez Marks & Spencer, ktora niedawno znalazlam przypadkiem w pobliskim charity shop... I oczywiscie kupilam bez zbednych fochow... Zmienilam tylko odrobine krem - brakowalo mi oryginalnego mascarpone, a wizja wyprawy do sklepu w deszczu i z 3 dzieci, byla bardzo malo zachecajaca... 

Skladniki:
(na 12 sztuk)
ciasto
  • 60g masla orzechowego
  • 60g masla niesolonego
  • 115g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 115g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 2 lyzki dzemu malinowego, lub truskawkowego
krem
  • 2 czubate lyzki masla orzechowego
  • 2 plaskie lyzki masla niesolonego
  • 2 lyzki drobnego cukru
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Wyłóż blaszke do muffinek 12 papilotkami - ja mialam akurat takie do muffinkow (nieco wyzsze, znacznie mniej dekoracyjne), ale na pewno ladniejsze i lepsze beda niskie, ozdobne papilotki do cupcakes.
  2. W sporej misce ubij mikserem maslo, maslo orzechowe i cukier, do czasu, az masa bedzie kremowa i puszysta. Dodawaj jajka, po jednym, dobrze ubijajac pomiedzy dodatkami. Wsyp przesiana make i jeszcze raz dobrze zmiksuj mase.
  3. Nakladaj kleksy ciasta do papilotek, nastepnie nakladaj po okolo 1/2 lyzeczki dzemu i przykrywaj kolejnym kleksem ciasta. Piecz przez 15-18min, az beda ladnie wyrosniete i zlotawe. Wyjmij z blaszki na kratke i zostaw do calkowitego wystudzenia.
  4. Skladniki kremu ubij bardzo dokladnie mikserem, na kremowa, puszysta mase, dosladzajac jeszcze ewentualnie w miare potrzeby. Nakladaj kleks masy na kazde ciastko i dekoruj np. srebrnymi, lub zlotymi cukrowymi kuleczkami. 

No comments:

Post a Comment