Skladniki:
(na 2 porcje)
- 200g chorizo (u mnie: turecko/arabski soujuk, bardzo ostra i pelna papryki i przypraw kielbasa)
- 1 lyzka oliwy
- 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i oplukanej
- 3 kolorowe, pieczone papryki*, pokrojone na kawalki
- 2 lyzki dobrego jogurtu naturalnego
- Pokroj chorizo na 3mm plasterki. Rozgrzej oliwe, na patelni i na sporym ogniu. Wrzuc chorizo i smaz przez 3-4min, mieszajac od czasu do czasu, az brzegi zaczna byc chrupiace i brazowe, a na dnie patelni pojawi sie czerwonawy olej.
- Wrzuc ciecierzyce i smaz przez 2-3min, az bedzie goraca. Dodaj papryke, wszystko dobrze, ale delikatnie wymieszaj i podgrzej przez kilka minut. Podawaj od razu, z kleksem jogurtu i kawalkiem dobrego chleba.
* Rozgrzej piekarnik do 200stC. Papryki pokroj na cwiartki i oczysc z białych błonek i pestek. Ukladaj papryki na blaszce i posmaruj kazdy kawalek odrobina oleju lub oliwy. Piecz przez 20-30min, do czasu, az skorki zbrazowieja i zaczna odchodzic od miąższu. Gorace wloz do miski i przykryj kawalkiem folii kuchennej. Zostaw, az przestygna na tyle, ze bedzie mozna je spokojnie wyjac reka. Obierz z twardych skorek i przechowuj w lodowce, ewentualnie zalane odrobina oliwy.
No comments:
Post a Comment