Thursday 28 November 2013

Sałatka na ciepło - z ciecierzycą, chorizo i pieczoną papryką...


  

Przepis z BBC Good Food.
Skladniki:
(na 2 porcje)
  • 200g chorizo (u mnie: turecko/arabski soujuk, bardzo ostra i pelna papryki i przypraw kielbasa)
  • 1 lyzka oliwy
  • 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i oplukanej
  • 3 kolorowe, pieczone papryki*, pokrojone na kawalki
  • 2 lyzki dobrego jogurtu naturalnego
  1. Pokroj chorizo na 3mm plasterki. Rozgrzej oliwe, na patelni i na sporym ogniu. Wrzuc chorizo i smaz przez 3-4min, mieszajac od czasu do czasu, az brzegi zaczna byc chrupiace i brazowe, a na dnie patelni pojawi sie czerwonawy olej.
  2. Wrzuc ciecierzyce i smaz przez 2-3min, az bedzie goraca. Dodaj papryke, wszystko dobrze, ale delikatnie wymieszaj i podgrzej przez kilka minut. Podawaj od razu, z kleksem jogurtu i kawalkiem dobrego chleba.

* Rozgrzej piekarnik do 200stC. Papryki pokroj na cwiartki i oczysc z białych błonek i pestek. Ukladaj papryki na blaszce i posmaruj kazdy kawalek odrobina oleju lub oliwy. Piecz przez 20-30min, do czasu, az skorki zbrazowieja i zaczna odchodzic od miąższu. Gorace wloz do miski i przykryj kawalkiem folii kuchennej. Zostaw, az przestygna na tyle, ze bedzie mozna je spokojnie wyjac reka. Obierz z twardych skorek i przechowuj w lodowce, ewentualnie zalane odrobina oliwy.

No comments:

Post a Comment