Saturday 9 November 2013

Kremowa, kokosowa korma z kurczakiem...

Kolejny przepis z cytatem w tle... Maggie, ja bardzo przepraszam, ze z tak trywialnej literatury, ale NAPRAWDE nie mam glowy do Prousta, czy nawet Sapkowskiego... :) 
Po raz drugi - Jenny Colgan 'Diamonds are a girl's best friend':
"(...) Ten seconds later three steaming plates of curry were set in front of us. They smelled absolutely wonderful.
'You don't have to eat if you don't want to,' said Eck, gently. 
'Yes she does,' said Cal. 'Look at the girl. She's practically in shock. Get it down you and you'll feel a lot better.'
'Has anyone phoned the house?' I asked weakly. Without thinking, I forked a load of the curry into my mouth. It was delicious.
Cal's brow furrowed. 'Not phoned as such,' he said.
'Actually, they've camped outside,' said Eck. 'Waving lots of money for exclusives.'
'Really?' I briefly perked up. 'How much money?'
'Ignore them,' said Cal. 'They are vultures.'
'They're not,' I said. 'I got papped once. They shout at you all the time and all the flashbulbs go off ans it's brilliant.'
'Well, those days have gone, sweetheart,' said Cal. 'Eat your goat.'
'Eat my WHAT?'  "
U nas koziny, co prawda dostatek, wiec zrobienie koziego curry nie byloby ogromnym problemem... Pozostawaloby tylko pytanie: kto to zje??? Bo wielu amatorow na owe cudo chyba bym nie znalazla... Dlatego u nas bardziej tradycyjnie i bardziej zjadliwie - z kurakiem.
:)

Przepis, minimalnie zmieniony, ze starego numeru magazynu 'Healthy Food Guide' z listopada 2011r.

Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 2 lyzki oleju
  • 1 spora cebula, posiakana drobno
  • 400g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostke
  • 2 lyzki pasty korma
  • 1 spora marchewka, obrana i pokrojona na cieniutkie plasterki
  • 200g grzybow, pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 400g puszka mleka kokosowego
  • 400g puszka cicierzycy, odcedzonej i oplukanej
  • 150g pomidorkow koktajlowych, przekrojonych na polowy
  • 2 lyzki posiekanej kolendry
dodatkowo, do podania
  • ugotowany ryz basmati
  • chlebki naan 

  • Rozgrzej olej w sporym garnku. Dodaj cebule i smaz do miekkosci. Dodaj kurczaka i smaz na sporym ogniu, az bedzie ladnie i rownomiernie zezlocony.
  • Dodaj paste curry, smaz przez 2min, a nastepnie dodaj marchewke i grzyby. Dobrze wymieszaj. Wlej mleko kokosowe i dodaj ciecierzyce. Zagotuj, zmiejsz ogien i gotuj okolo 30min, lekko tylko bulgoczace. Na 10min przed koncem wmieszaj pomidorki koktajlowe i siekana kolendre.
  • Podawaj od razu z ryzem basmati, chlebkami naan i, ewentualnie, posypane odrobina kolendry.



  • No comments:

    Post a Comment