Wednesday 6 November 2013

Lizaki czekoladowe, czyli świętujemy urodziny w szkole...


Dzieci zawsze swietuja urodziny w szkole. Tradycyjnie mamy przygotowuja tak zwane 'party bags' - niewielkie torebki zawierajace troszke slodyczy, czekoladek, czy herbatnikow; male zabawki, jak gwizdki, czy gumowe pileczki, oraz kawalek urodzinowego ciasta. Maluchy zabieraja wszystko do domu i rodzice moga zadecydowac, kiedy i ile slodkosci dzieci moga zjesc.
W ubieglym roku mialam nieco inny pomysl. Dla Samiry, na 4 urodziny w szkole, upieklam kolorowe cupcakes, ozdobione wafelkowymi motylkami (klik), ktore rozdalysmy maluchom po skonczonych lekcjach, a przed wyjsciem do domu.
W tym roku odrobine zabraklo mi energii i motywacji do pieczenia 3 blach cupcakes, ozdabiania ich maslanym kremem i wycinania jadalnych ozdob, ktore mozna co prawda zamowic przez Internet, ale w formie zadrukowanych kartek - rozdzielanie i docinanie trzeba wykonac samemu. A wszystko tego samego dnia, kiedy ma byc w szkole i w towarzystwie mocno-juz-ruchliwego Zosinka, domagajacego sie uwagi przez caly czas...
Nie dalam rady! ALE... Dawno temu, kiedys w programie Iny Garten widzialam cudne czekoladowe lizaki! Dokladnie cos dla mnie! Latwe do zrobienia, dzieci moga sie pobawic i zajac na chwile czyms kreatywnym, mozna przygotowac dzien wczesniej... Same plusy! 
Ja do ozdabiania uzylam slodyczy, ale rownie dobrze mozna wyprobowac rozne kombinacje suszonych owocow i orzechow.

Co bedzie potrzebne?
  • czekolada: ciemna, mleczna, biala - na 33 spore lizaki potrzebowalismy okolo 500g; ja juz od dawna kupuje czekoladowe kropelki w 1kg torbach, bo oznacza to mniej zachodu i nie musze dokupywac regularnie 100g tabliczek; (klik klik)
  • patyczki do lizakow - mozna kupic przez Internet (np. tutaj);
  • ozdoby - supermarketowe cukiereczki, albo suszone owoce i orzechy;
  • 2-3 tace/blaszki wylozone silikonowymi matami, albo pergaminem do pieczenia;
dodatkowo i opcjonalnie
  • kilka par pomocnych raczek:
Gotowi do akcji...

Czekolade wystarczy stopic w kapieli wodnej, a nastepnie nakladac lyzka na przygotowane tacki niewielkie kleksy, w miare rowne i okragle:



Potem trzeba juz tylko wlozyc w kazdy kleks patyczek i juz mozna ozdabiac:





Gotowe lizaki potrzebuja okolo 20-30min w lodowce. Po tym czasie powinny byc gotowe do odklejenia z papieru, lub silikonowej maty. Ja swoje ukladam w pojemniku i zostawiam na noc w lodowce, ale czekolada ladnie sie przechowuje takze i w temperaturze pokojowej, w zamknietym, szczelnym pojemniku.
:)

No comments:

Post a Comment