Bezskutecznie walcze z potwornymi ilosciami czerstwego chleba... 'Dupki' z angielskiego, supermarketowego chleba sa malo jadalne. Niezbyt smaczne po prostu. Zawsze mi zostaja. Miele je do konsystencji okruchow i zamrazam, albo susze w piekarniku i uzywam, jako bulki tartej. Ale wciaz poszukuje sposobow na ich wykorzystanie...
Moje dzieci uwielbiaja brokuły. Ja tez nie pogardze. Przepis z BBC Good Food okazal sie wygrany!
Skladniki:
(na 4 porcje)
Ugotuj brokuła na parze - okolo 5min, lub do miekkosci. (Ja podpatrzylam sztuczke Jamiego O. i gotuje na parze ustawiajac metalowy durszlak z delikatnymi warzywami na garnku z gotujaca sie woda, po czym nakrywam calosc - durszlak i warzywa - kawalkiem folii aluminiowej.) W miedzyczasie rozgrzej oliwe i maslo na patelni, dodaj czosnek i chilli i smaz okolo 1min. Nastepnie dodaj okruchy chleba i smaz kolejnych 5min, az beda zlote i chrupiace. Dopraw brokuła do smaku, wyloz na talerz i posyp chlebem. Podawaj od razu.
No comments:
Post a Comment