Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na 4 spore sztuki; znakomicie znosza mrozenie)
- 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej z zalewy
- starta skorka z 1 cytryny + sok z 1/2 cytryny
- 1 lyzeczka mielonego kuminu
- garstka posiekanej, swiezej kolendry
- 1 jajko
- 100g chleba zmielonego do konsystencji bulki tartej
- 1/2 sredniej cebuli, posiekanej drobniutko
- 1 lyzka oliwy
do podania:
- 4 niewielkie buleczki burgerowe
- frytki
- pokrojony w plastry pomidor i/lub ogorek
- ostry sos chilli
- W robocie kuchennym (food processor) zmiksowac ciecierzyce, skorke i sok z cytryny, kmin, kolendre, jajko i odrobine soli i pieprzu do smaku. Wyjmuj mase do miski i wymieszaj z 80g chleba i posiekana cebulka. Uformuj 4 burgery, obtocz w pozostalym chlebie i zostaw w lodowce na przynajmniej 10min.
- Rozgrzej oliwe na patelni. Smaz burgery po 4min z kazdej strony, na srednim ogniu, by sie nie spalily. Podawaj na bulkach z ulubionymi dodatkami.
No comments:
Post a Comment