Sunday, 27 September 2009

Włosko mi!

Focaccia pol-razowa i MinestroneSwietny i lekki obiad na dzien wolny. Troszke pracochlonny, ale coz w zyciu nie kosztuje? Grunt, to sie zorganizowac - ciasto na chlebek rosnie,a my robimy zupe! 

FOCACCIA:

- 250g maki bialej chlebowej;
- 250g maki razowej chlebowej;
- 7g saszetka drozdzy;
- lyzeczka soli;
- 350ml cieplawej wody;
- 2 lyzki maku, garstka ziaren slonecznika, garstka nasion dyni;


Skladniki mieszamy w misce, przekladamy na blat i wyrabiamy przez okolo 10 min, do czasu, az ciasto jest bardzo gladkie i aksamitne. Odstawiamy w cieple miejsce na godzine do wyrosniecia - robimy zupe!
Wyrosniete ciasto walkujemy do wielkosci blaszki (nasmarowanej odrobina oleju) - nie moze byc zbyt cienkie! Odstawiamy na pol godziny do wyrosniecia. Robimy dziurki palcem, smarujemy oliwa i pieczemy okolo 15-20min w 200 st C.


MINESTRONE:- 1/4 kapusty Savoy, posiekanej;
- 2 marchewki, posiekane;
- puszka siekanych pomidorow;
- lyzka przecieru pomidorowego;
- cebula, posiekana;
- maly ziemniak, posiekany;
-mala cukinia, posiekana lub w pol-plasterkach;
- kostka rosolowa warzywna;
- lyzka oleju;
- garsc makaronu 'macaroni' lub 'vermicelli', albo innego, malego
Cebule podsmazamy na oleju, dorzucamy marchewke i ziemniaka, smazymy razem przez chwile. Wlewamy pomidory i wode - napelniamy puszke po pomidorach dwa razy, oraz przecier i kostke. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na malym ogniu do miekkosci warzyw - okolo 20 min. Dorzucamy cukinie, gotujemy okolo 5 min i wrzucamy kapuste na nastepne 5 min. Makaron? Zalezy jaki jest duzy. Vermicelli wrzucam juz po wszystkim i wcale nie gotuje. Inne, wieksze ksztalty trzeba dorzucic wczesniej, zaleznie od instrukcji na opakowaniu.

No comments:

Post a Comment