Saturday 19 September 2009

Ja lubię lubie...


Co to jest lubie? To nasza swojska, stara, dobra fasolka szparagowa! Tyle tylko, ze przygotowywana na modle arabska - z pomidorami, cebula i czosnkiem. Serwowana z ryzem i chlebem oczywiscie. Jako przystawka lubie jest zwykle wegetarianskie i zimne, nawet z lodowki, i jedzone z surowa cebula. Jako danie glowne podawane jest z miesem.

Tu anegdotka. Nauczylam sie gotowac lubie sama, polegajac na opisach mojego meza. Ale bardzo chcialam sprobowac takiego z miesem. Pewnego dnia pokombinowalam i.... Maz wrocil z pracy, zdjal pokrywe gara i stwierdzil, ze wszystko jest w porzadku, tylko, ze lubie powinno sie robic z miesem gulaszowym, pokrojonym w kostke, a nie z mielonym! Jednak i ta wersja sie przyjela - jest znacznie szybsza w przygotowaniu.



OK, to teraz sedno sprawy:
Podaje skladniki na 3 porcje dwuosobowe. Ja oszczedzam czas i wrzucam zwykle dwie porcje do zamrazarki - mrozi sie swietnie! Calosc mozna robic oczywiscie ze swiezych skladnikow, ale problemem jest cena niestety. 

LUBIE- 1kg mrozonej fasolki szparagowej, polamanej na male kawalki;
- duza cebula, posiekana;
- 3 zabki czosnku, zgniecione;
- 2 puszki posiekanych pomidorow;
- 3 lyzki przecieru pomidorowego (ja uzywam tubkowanego);
- 4-5 lyzek oliwy

Cebule i czosnek smazymy chwile na oliwie, dorzucamy fasolke, dobrze mieszamy i zostawiamy by odrobine zmiekla. Dorzucamy do gara pomidory, przecier i odrobine wody - okolo pol szklanki. Teraz gotujemy na malutkim ogniu. Ja zostawiam lubie samo sobie nawet na 2 godziny. Moj maz lubi lubie bardzo, bardzo miekkie. 
Po ostudzeniu dzielimy na 3 porcje i do zamrazarki! Zrobienie potrawy z miesem jest bajecznie latwe: podsmazamy 250g (porcja na 2 osoby) miesa mielonego, do czasu az zbrazowieje, wrzucamy porcje lubie, odrobine wody i gotujemy jeszcze okolo 20 min. Podawac z ryzem, arabskim oczywiscie!

No comments:

Post a Comment