Wednesday, 8 December 2021

Owsianka z masłem orzechowym, pieczona w papilotkach...


Przepis z bloga Life made sweeter

Podobne pomysły: 


Składniki:
(na 12 sztuk)
  • 1 1/2 szklanki niesłodzonego migdałowego napoju mlekopodobnego, albo jakiegokolwiek innego mleka
  • 2 duże jajka (albo wegańskie zamienniki - KLIK)
  • 1/2 szklanki miodu ALBO syropu klonowego
  • 4 łyżeczki oleju kokosowego LUB oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki kremowego masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 3 1/2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych, tych drobniutko mielonych!)
  • 1/2 szklanki groszków czekoladowych (dowolnych), albo posiekanej czekolady z tabliczki

Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki popryskaną nieprzwierającym spray'em, albo 12 silikonowych papilotek.

W sporej misce wymieszaj jajka (albo odpowiedni wegański zamiennik) z mlekiem, miodem, olejem, masłem orzechowym i wanilią. Dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dobrze wymieszaj.

Wmieszaj groszki czekoladowe i rozdziel masę pomiędzy przygotowane papilotki. Jeśli chcesz udekoruj każdy kilkoma dodatkowymi groszkami czekoladowymi.

Piecz przez 18-23 minuty, albo do czasu, aż będą lekko złotawe i bez surowizny. Zostaw do ostudzenia na kratce. 


Można zamrażać: do 3 miesięcy, w odpowiednim pojemniku. Przed jedzeniem rozmroź i odgrzej w mikrofali.

No comments:

Post a Comment