Podobne pomysły:
Składniki:
(na 12 sztuk)
- 1 1/2 szklanki niesłodzonego migdałowego napoju mlekopodobnego, albo jakiegokolwiek innego mleka
- 2 duże jajka (albo wegańskie zamienniki - KLIK)
- 1/2 szklanki miodu ALBO syropu klonowego
- 4 łyżeczki oleju kokosowego LUB oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki kremowego masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/8 łyżeczki soli
- 3 1/2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych, tych drobniutko mielonych!)
- 1/2 szklanki groszków czekoladowych (dowolnych), albo posiekanej czekolady z tabliczki
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki popryskaną nieprzwierającym spray'em, albo 12 silikonowych papilotek.
W sporej misce wymieszaj jajka (albo odpowiedni wegański zamiennik) z mlekiem, miodem, olejem, masłem orzechowym i wanilią. Dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dobrze wymieszaj.
Wmieszaj groszki czekoladowe i rozdziel masę pomiędzy przygotowane papilotki. Jeśli chcesz udekoruj każdy kilkoma dodatkowymi groszkami czekoladowymi.
Piecz przez 18-23 minuty, albo do czasu, aż będą lekko złotawe i bez surowizny. Zostaw do ostudzenia na kratce.
Można zamrażać: do 3 miesięcy, w odpowiednim pojemniku. Przed jedzeniem rozmroź i odgrzej w mikrofali.
No comments:
Post a Comment