Friday, 23 October 2020

Owsianka orzechowo - miodowa, pieczona w papilotkach...

Przepis z bloga Life made sweeter.

Podobny pomysł: owsianka bananowa.


Składniki:
(na 12 sporych sztuk)

  • 1 1/2 szklanki mleka - krowizna jest ok, albo ulubione roślinne
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki miodu 
  • 4 łyżeczki stopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów + trochę do posypania po wierzchu (oryginalnie włoskie, u mnie laskowe)
  • 3 1/2 szklanki płatków owsianych


Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Przygotuj 12 silikonowych papilotek, albo blaszkę na muffinki dobrze popryskaną nieprzywierającym spray'em do pieczenia.

W sporej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem mleko, jajka, miód, olej kokosowy i wanilię.
W osobnej misce wymieszaj płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia, sól i orzechy.
 
Wlej mokrą mieszankę do suchej i dobrze wymieszaj. Rozdziel masę pomiędzy przygotowane papilotki, posyp pozostałymi orzechami i piecz 17-25 minut - do czasu, aż będą złotawe i sprężyste przy dotyku (u mnie - 20 minut).
 
Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia. 
 
 
Można mrozić - zamroź na tacy, lub talerzu i przechowuj w zamrażarce, w pudełku, lub woreczku. Przed jedzeniem rozmroź w temperaturze pokojowej i lekko podgrzej w mikrofali.

2 comments: