Przepis z bloga Life made sweeter.
Podobny pomysł: owsianka bananowa.
Składniki:
(na 12 sporych sztuk)
- 1 1/2 szklanki mleka - krowizna jest ok, albo ulubione roślinne
- 2 duże jajka
- 1/4 szklanki miodu
- 4 łyżeczki stopionego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów + trochę do posypania po wierzchu (oryginalnie włoskie, u mnie laskowe)
- 3 1/2 szklanki płatków owsianych
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Przygotuj 12 silikonowych papilotek, albo blaszkę na muffinki dobrze popryskaną nieprzywierającym spray'em do pieczenia.
W sporej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem mleko, jajka, miód, olej kokosowy i wanilię.
W osobnej misce wymieszaj płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia, sól i orzechy.
Wlej mokrą mieszankę do suchej i dobrze wymieszaj. Rozdziel masę pomiędzy przygotowane papilotki, posyp pozostałymi orzechami i piecz 17-25 minut - do czasu, aż będą złotawe i sprężyste przy dotyku (u mnie - 20 minut).
Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia.
Można mrozić - zamroź na tacy, lub talerzu i przechowuj w zamrażarce, w pudełku, lub woreczku. Przed jedzeniem rozmroź w temperaturze pokojowej i lekko podgrzej w mikrofali.
Genialny pomysł na owsiankę w papilotach!
ReplyDeletetakie śniadania to ja mogę jeść
ReplyDelete