Sunday, 23 August 2020

Śniadanie w biegu: bananowa owsianka pieczona w papilotkach na muffinki...


Przepis podpatrzony na blogu Life made sweeter.

Składniki:
(w oryginalnym opisie na 12 sztuk, ale nam bardzo spokojnie wyszło 18)

  • 1 1/2 szklanki mleka - krowiego, albo ulubionego roślinnego napoju mlekopodobnego
  • 2 duże jajka lub odpowiedni wegański zamiennik - KLIK
  • 1/2 szklanki syropu klonowego albo miodu
  • 4 łyżeczki stopionego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki ulubionego masła roślinnego: orzechowego, migdałowego, z pestek dyni, lub słonecznika
  • 1 średni, bardzo dojrzały banan, rozgnieciony widelcem
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli morskiej
  • 3 1/2 szklanki płatków owsianych
  • około 1/2 szklanki orzechów włoskich, połamaych na kawałki, opcjonalnie

dodatkowo: groszki czekoladowe, lub posiekana mleczna czekolada

  1. Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami (silikonowe sprawdzają się świetnie), albo pokryj dokładnie nieprzywierającym spray'em do pieczenia.
  2. W sporej misce wymieszaj mleko, jajka, olej kokosowy, miód (syrop klonowy), masło orzechowe, rozgnieciony banan, orzechy, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  3. Wmieszaj płatki owsiane i rozdziel pomiędzy papilotki. Ewentualnie udekoruj kilkoma kawałeczkami czekolady i piecz okolice 18-20 minut, lub do czasu, aż będą stężałe i lekko złotawe.
  4. Zostaw przez 10 minut na blaszce do przestudzenia, a potem wyjmij na kratkę i ostudź całkowicie.
  5. Jedź od razu, albo zamrażaj na okres do 3 miesięcy, a przed użyciem rozmroź i podgrzej lekko w mikrofali.    

1 comment: