Przepis podpatrzony na blogu Life made sweeter.
Składniki:
(w oryginalnym opisie na 12 sztuk, ale nam bardzo spokojnie wyszło 18)
- 1 1/2 szklanki mleka - krowiego, albo ulubionego roślinnego napoju mlekopodobnego
- 2 duże jajka lub odpowiedni wegański zamiennik - KLIK
- 1/2 szklanki syropu klonowego albo miodu
- 4 łyżeczki stopionego oleju kokosowego
- 1/4 szklanki ulubionego masła roślinnego: orzechowego, migdałowego, z pestek dyni, lub słonecznika
- 1 średni, bardzo dojrzały banan, rozgnieciony widelcem
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/8 łyżeczki soli morskiej
- 3 1/2 szklanki płatków owsianych
- około 1/2 szklanki orzechów włoskich, połamaych na kawałki, opcjonalnie
dodatkowo: groszki czekoladowe, lub posiekana mleczna czekolada
- Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami (silikonowe sprawdzają się świetnie), albo pokryj dokładnie nieprzywierającym spray'em do pieczenia.
- W sporej misce wymieszaj mleko, jajka, olej kokosowy, miód (syrop klonowy), masło orzechowe, rozgnieciony banan, orzechy, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- Wmieszaj płatki owsiane i rozdziel pomiędzy papilotki. Ewentualnie udekoruj kilkoma kawałeczkami czekolady i piecz okolice 18-20 minut, lub do czasu, aż będą stężałe i lekko złotawe.
- Zostaw przez 10 minut na blaszce do przestudzenia, a potem wyjmij na kratkę i ostudź całkowicie.
- Jedź od razu, albo zamrażaj na okres do 3 miesięcy, a przed użyciem rozmroź i podgrzej lekko w mikrofali.
super pomysł
ReplyDelete