Przepis, lekko zmieniony, Gennaro Contaldo dla magazynu Delicious.
Składniki:
(na 4-6 porcji)
spory bakłażan, pokrojony wzdłuż na 6-8 plastrów o grubości około 5mm
2 łyżki mąki
2 jajka, roztrzepane w miseczce i przyprawione solą i pieprzem
olej do smażenia
2 łyżki startego Parmezanu
suszona bazylia
2 x 125g kulki sera mozarella (każdy pokrojony na 6-8 kawałków - po 2 na każdy plaster bakłażana)
sos pomidorowy: z ulubionego przepisu, gotowy-sklepowy, albo taki: 3 czubate łyżki soffritto, albo warzywnego startera, odrobina oliwy i 400g puszka pomidorów; rozgrzej oliwę w niewielkim garnku, podgrzej warzywa i wlej pomidory + odrobinę wody (tyle, by wypłukać puszkę), dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobinką cukru, gotuj ma małym ogniu 20-30 minut.
Na średnim ogniu rozgrzej około 1cm warstwę oleju na dobrej, nieprzywierajacej patelni. Posyp plastry bakłażana odrobiną mąki, następnie maczaj każdy w roztrzepanym jajku i smaż z po 2-3 minuty z każdej strony na złotawy kolor. Wyjmuj i zostawiaj do odsaczenia na papierowym ręczniku.
Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przygotuj naczynie żaroodporne o rozmiarach około 20/30cm.
Układaj usmażone plastry bakłażana na blacie, dopraw do smaku odrobina soli i pieprzu, posyp startym Parmezanem (1 łyżka) i szczypta suszonej bazylii. Następnie nakładaj po kawałku sera mozarella, delikatnie zwijaj w rolki i układaj złaczeniem do dołu.
Wyłóż około 1/4 sosu pomidorowego na dnie przygotowanego naczynia, przełóż bakłażana, zostawiajac około 2cm pomiędzy rolkami, i wyłóż resztę sosu - na wierzchu i dookoła. Ułóż resztę mozarelli i wysyp pozostały Parmezan.
Piece przez 15-20 minut, aż ser będzie stopiony i złotawy. Podawaj z sałatka.
zjadłabym takie pyszności
ReplyDelete