Soffritto, czyli włoska wersja mirepoix - pokrojonych w kostkę warzyw, gotowanych długo na niewielkim ogniu, bez ich brazowienia; zwykle na oliwie lub maśle. Założeniem jest wydobycie naturalnej słodyczy raczej, niż karmelizacja. Bazuje na drobniutko posiekanej pietruszce i cebuli, gotowanych na smalcu, ale obecnie większość kucharzy używa raczej oliwy lub masła. Inne często dodawane warzywa to czosnek, seler i marchewka.
Trzeba przyznać, że moja wersja pachnie nieziemsko i przyda się na pewno przy przygotowywaniu szybkich zup-kremów (zwłaszcza takich "na szybko" i "dla jednego"), risotta i sosów do makaronów.
Składniki:
(na 2 większe, lub 3 mniejsze słoiczki)
- 2 duże marchewki
- 2 duże cebule
- 4 gałazki selera naciowego
- 4 spore, lub 6 małych zabków czosnku - u mnie: 2 czubate łyżeczki 'leniwego' czosnku ze słoiczka
- 1/2 łyżeczki soli
- 50ml oliwy, lub oleju
- czerny pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- Zetrzyj marchewki na tarce o dużych oczkach i wrzuć do sporego garnka.
- Obierz i drobniutko posiekaj cebulę, czosnek i selera. Dodaj wszystko do marchewki.
- Wlej olej i sok z cytryny, dopraw do smaku sola i pieprzem. Zostaw na niewielki ogniu przez 20-25 minut.
- Kiedy cebula będzie przeźroczysta, a reszta warzyw miękka wrzuć mieszankę do malaksera, lub użyj blendera ręcznego i zmiksuj całość na pastę - nie musi być gładka. Przechowuj w czystych słoiczkach w lodówce, albo zamrażaj poporcjowane. Przyda się przy risotto, zupach i sosach.
będę musiała wypróbować ;)
ReplyDeleteO, akurat na nim dzisiaj sos pomidorowy do makaronu zrobiłam - bajka! Chyba najlepszy, jaki jadłam! Wypróbuj, bo warto.
ReplyDeletex x x :)
Genialny pomysl, bardzo mi sie podoba :-)
ReplyDeleteSosy i zupy na nim ugotowane wychodza znakomite!
DeleteWarto dać szansę...
:)