Przepis (lekko zmieniony) z ulubionego Oddbox.
Składniki:
100g mąki
120g kukurydzy z puszki (lub ugotowanej mrożonej)
2 garście tartej marchewki
3 zielone cebulki sałatkowe, drobno posiekane
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150ml mleka albo napoju mlekopodonego (np. owsianego)
1 jajko
sólo i pieprz
1/2 łyżeczki mielonej papryki
oliwa
2 czubate łyżki drobno startego Parmezanu
W sporej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól i pieprz (do smaku). Zrób wgłębienie w suchej mieszance, wbij jajko i wlej mleko. Wymieszaj na gładkie ciasto.
Wmieszaj Parmezan, cebulki, kukurydzę i marchewkę. Rozgrzej oliwę na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu.
Nakładaj porcje ciasta i smaż kilka minut z każdej strony - na złoto-brązowy kolor.
Podawaj z kleksem greckiego jogurtu, albo jajkiem sadzonym.
biore przepis
ReplyDelete