" This is one of my absolute favourite meals as it's so full of flavour, but also incredibly cheap to make. I like to make bit batches of this to freeze and reheat as a quick meal in the winter months, when nothing but a huge bowl of comforting soup will do. " Lucy Bee
Przepis z książki Coconut oil. Nature's perfect ingredient.
Składniki:
(na 4-6 porcji)
czutaba łyżka oleju kokosowego
1 duża cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane, albo przeciśnięte przez praskę
kawałek imbiru, wielkości kciuka, obrany i posiekany drobniutko, albo starty na tarce
250g czerwonej soczewicy
750ml gorącego wywaru warzywnego + ewentualnie dodatkowa szklanka
sok z połowy cytryny
sól i pieprz, do smaku
W sporym garnku rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż cebulę, czosnek i imbir przez około 5 minut, do czasu, aż cebula będzie przeźroczysta.
Wsyp soczewicę i dobrze wymieszaj. Dolej wywar, zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu i ewentualnie dolej więcej wody w miarę potrzeby.
Posól i popieprz do smaku, wlej sok z cytryny i zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem.
Gotowe!
w sam raz na zimę
ReplyDelete