Przepis z australijskiej strony Donny Hay.
Składniki:
(na 12 sporych sztuk; myślę, że spokojnie wyszłoby 15, a może nawet 18 mniejszych)
2 szklanki (300g) mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2/3 szklanki (150g) drobnego cukru (oryginalnie - 1 szklanka - 220g)
2 jajka
1/4 szklanki (60ml) oleju
1 szklanka (250ml) maślanki, albo 1/2 szklanki jogurtu naturalnego i 1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem na papkę
100g posiekanej ciemnej, mlecznej, lub mieszanej czekolady, albo groszków czekoladowych
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki wyłożoną papierowymi papilotkami.
- Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier do sporej miski. W miejszej misce, lub dzbanku wymieszaj jajka, maślankę, olej i wanilię. Wlej mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Wmieszaj czekoladę i banany.
- Rozdziel ciasto pomiędzy papilotki - do około 3/4 wysokości - i piecz około 25 minut. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia.
No comments:
Post a Comment