Saturday 10 October 2020

Ryż z zielonymi warzywami i mięsem mielonym...

 
Składniki:
(na 4-6 porcji)
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
  • kubek mrożonego groszku
  • spora garść młodego szpinaku, pokrojonego na małe kawałki
  • 250g mięsa mielonego
  • 220g ulubionego ryżu
  • 500ml wrzącej wody
  • kostka rosołowa, albo bulionetka
  • sól i biały pieprz, do smaku
  • odrobina oleju, do smażenia
 
Rozgrzej 2-3 łyżki oleju w sporym garnku.
Podsmaż cebulę przez 3-4 minuty, a następnie dorzuć mięso mielone i smaż, aż będzie brązowe i większość płynu odparowana.
Wsyp ryż i dobrze przemieszaj. Dodaj groszek i cukinię. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Wlej wodę i wkrusz kostkę, lub dorzuć bulionetkę. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Wmieszaj szpinak i gotuj kolejnych 10-15 minut, aż cała woda będzie wchłonięta.
 
Podawaj od razu. Na 'goło', albo z kleksem jogurtu greckiego, czy dobrym chlebem. 
Resztki można spokojnie odgrzewać w mikrofali.  
 

1 comment: