Składniki:
(na 4-6 porcji)
- 1 cebula, posiekana
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- kubek mrożonego groszku
- spora garść młodego szpinaku, pokrojonego na małe kawałki
- 250g mięsa mielonego
- 220g ulubionego ryżu
- 500ml wrzącej wody
- kostka rosołowa, albo bulionetka
- sól i biały pieprz, do smaku
- odrobina oleju, do smażenia
Rozgrzej 2-3 łyżki oleju w sporym garnku.
Podsmaż cebulę przez 3-4 minuty, a następnie dorzuć mięso mielone i smaż, aż będzie brązowe i większość płynu odparowana.
Wsyp ryż i dobrze przemieszaj. Dodaj groszek i cukinię. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Wlej wodę i wkrusz kostkę, lub dorzuć bulionetkę. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Wmieszaj szpinak i gotuj kolejnych 10-15 minut, aż cała woda będzie wchłonięta.
Podawaj od razu. Na 'goło', albo z kleksem jogurtu greckiego, czy dobrym chlebem.
Resztki można spokojnie odgrzewać w mikrofali.
do zrobienia ;)
ReplyDelete