Thursday 21 June 2018

Puszkowana dynia jest zawszew sezonie... Czyli ciasto dyniowe latem...



Puszkowana dynia to raczej specjalność amerykańska. I w stanie naturalnym w brytyjskich supermarketach raczej nie występuje. Ale czasami, w większych sklepach, w sekcji międzynarodowej, można znaleźć zapomniane, pojedyncze, bardzo charakterystyczne puszki. Takie rozwiazanie jest bardzo poręczne, a sprawdza się zwłaszcza, kiedy świeża dynia jest niedostępna. Zawartość puszki można zużyć od razu, lub zamrozić w porcjach. I w kilka chwil cieszyć się żółciutkim tiramisu, aromatycznymi scones, albo miniaturowymi pampoen koekies. Lub dodać kilka łyżek do ulubionej zupy-kremu, najlepiej soczewicowej...
A dzisiejsze ciasto wyszło pyszne. Puchate, cynamonowe, zjadliwe. Miałam nadzieję ocalić i zamrozić kilka kawałków, ale nawet to się nie udało...
:)     


Przepis z bloga Facet na Talerzu.

Składniki:
(foremka o średnicy 20cm jest idealna)

1/2 szklanki purée dyniowego (puszkowanego, lub domowego*)
2 jajka
150ml oleju
180g maki pszennej
140g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

do posypania: cukier puder

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180stC. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W małej misce wymieszaj sypkie składniki. W drugiej, większej, wymieszaj jajka, olej i dynię. Wsyp sypkie składniki do mokrych i szybko zamieszaj w miarę gładkie ciasto. Przelej do formy i piecz około 35-40 minut do "suchego patyczka", a jeśli wierzch zbytnio się rumieni przykryj kawałkiem folii aluminiowej. 
  3. Przestudź w foremce, a następnie wyjmij na kratkę.
  4. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
* wystarczy obrać, oczyścić, ugotować, a następnie zmiksować 250g dyni.




1 comment:

  1. ciasto z serii łatwe, szybkie i smaczne ;) w sam raz dla mnie

    ReplyDelete