Kiedy dostałam opakowanie wędzonego twarogu (dziękuję Iwonko! :) ) nie bardzo wiedziałam, jak go użyć. Smakował mi bardzo! Z tym bardzo wyrazistym, dymnym posmakiem. Dlatego szybka, lunchowa sałatka wydała się znakomitym pomysłem...
Składniki:
(2 mniejsze, lub 1 spora porcja dla łakomej osoby)
spora garść gotowej mieszanki sałat
1 jajko, ugotowane na twardo i pokrojone na kawałki
1 awokado
1 pomidor, lub 5-8 pomidorków koktajlowych, w kawałkach
100 g twarogu wędzonego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu z białego wina
spora szczypta suszonej bazylii
sól
pieprz czarny
1 łyżka octu z białego wina
spora szczypta suszonej bazylii
sól
pieprz czarny
- Przygotuj dressing rozcierając oliwę z sokiem z cytryny i przyprawami. Odstaw.
- Sałatę rozłóż na talerzu lub w niskiej i szerokiej miseczce.
- Jajko i pomidora rozłóż na wierzchu. Z awokado wyjmij pestkę, obierz i pokrój w plasterki. Rozłóż na wierzchu sałatki. Ser pokroić lub po prostu rozkruszyć w palcach i posyp nim resztę składników.
- Całość polej przygotowanym sosem.
Bardzo fajna sałatka, syta i bardzo zdrowa.
ReplyDeletesuper sałatka, jak najbardziej mi się podoba
ReplyDelete