Tuesday 15 August 2017

Prażona ciecierzyca ze słodką papryką...

Ciecierzyca wiele twarzy ma... I kulinarnych zastosowań. Jest pyszna, jako nadzienie do pierogów, w curry, czy jako pasta-dip, czyli hummus. A niedawno, w ramach zajmowania rozleniwionych wakacjami dzieci, powstała ciecierzyca pieczona. Przekaska do pojadania pomiędzy posiłkami. Mniej kaloryczna, zdrowsza i generalnie bardziej godna polecenia, niż jakiekolwiek chrupki, czy herbatniki...  


Przepis z bloga Panda loves veggies.
Składniki:
(na niewielka miseczkę, można spokojnie podwoić ilość składników)
  • 1 szklanka gotowanej ciecierzycy, tj. jedna 400g puszka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC.
  2. Przepłucz ciecierzycę pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj z oliwą z oliwek i przyprawami.
  3. Wysyp ciecierzycę na blaszke do pieczenia. Praż/piecz około 20-25 minut, aż będzie złocista i chrupiąca. Najlepsza jeszcze ciepła, a na pewno w dniu pieczenia. Można przechować ja w zamnkniętym pojemniku, ale robi się 'taka sobie'...





No comments:

Post a Comment