Thursday 31 August 2017

Sajgonki z ryżem i warzywami...

" Get kids involved in making these. They are fun and extremely tasty. Filo pastry is great standby and here wraps up a rice, prawn and vegetable filling, but you could use your imagination to add other ingredients, depending on what you have in the cupboard or the fridge. Flaked tinned tuna works well, as does shredded cooked chicken or extra vegetables. "
Kolejne, po tacos, danie, którego nigdy nie robiliśmy. Jedliśmy i owszem, bo dzieci bardzo lubia i zawsze domagaja się porcji, kiedy robimy zamówienie w pobliskim, chińskim, 'nawynosie'. Ale razu pewnego, bardzo dawnego trzeba przyznać, kupiliśmy opakowanie sajgonkowych papierków. Ryżowych, takich przeźroczystych i szybko gotowych. I... na tym się skończyło. Papierki zamieszkały na tyłach szafki, dotrzymujac towarzystwa innym, nie do końca przemyślanym, kulinarnym eksperymentom. Aż wreszcie nie dało się dłużej odkładać na później nieuniknionego i  przepis na sajgonki pojawił się i u nas. W międzyczasie pojawiła się też nieoczekiwana i raczej niemile widziana usterka: postanowiliśmy sajgonki usmażyć na głębokim oleju. I wszystko do akcji było nawet przygotowane. Ale okazało się, że niestety sajgonki brzydko rozpadaja się i nie nadaja się po usmażeniu do użytku. Nie mam pojęcie dlaczego. Podejrzewam, że nie były po prostu dokładnie i ściśle zawijane i zawarte w nich powietrze powodowało, że pękały. Stad szybka, i jak najbardziej racjonalna, decyzja o nagrzaniu piekarnika. 

Przepis z ksiażki Madhouse cookbook.
Składniki:
(podwoiłam oryginalne i te ilości podaję; używaliśmy małych, 20cm, papierków ryżowych i wyszło nam około 40 sztuk)
szklanka = 250ml
  • 2 2/3 szklanki ugotowanego i ostudzonego ryżu basmati (resztki z poprzedniego dnia, jak najbardziej mile widziane)
  • 200g ugotowanych krewetek, małych i już gotowych, obranych
  • 200g marchewki, oczyszczonej i startej na tarce o dużych oczkach
  • czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 2-3 zielone cebulki sałatkowe, oczyszczone i pokrojone na plasterki - biała i zielona część
  • 2-3 łyżki sosu 'sweet chilli', lub do smaku + dodatkowo do podania
  • papierki ryżowe do sajgonek - nasze miały około 20cm średnicy
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przygotuj 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia. Przygotuj ściereczkę i miskę z goraca woda - na tyle duża, by pomieściła papierki ryżowe. 
  3. Wkładaj papier ryżowy do wody na około 30 sekund (spradź instrukcję na opakowaniu), miękki wykładaj na ściereczkę, nakładaj łyżkę nadzienia i zwijaj, jak na poniższym obrazku. Gotowe układaj na blaszkach i piecz przez około 20 minut, do czasu, aż będa lekko złotawe i chrupiace. Podawaj od razu z kleksem keczupu, lub sosu sweet chilli. 




No comments:

Post a Comment