Przepis, odrobinę zmieniony, z bloga Zacisze kuchenne.
Składniki:
(na 10-12 sztuk)
- 2 szklanki ugotowanego, zimnego ryżu
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 jajka surowe
- 2 lekko czubate łyżki bułki tartej
- 2 lekko czubate łyżki płatków owsianych
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- 1 łyżka oleju + do smażenia
- Cebulę drobno posiekaj i wrzucić na rozgrzany olej, dodaj startą na tarce jarzynowej marchewkę. Posól i podsmażaj do zeszklenia cebuli. Wystudź.
- Ryż wymieszaj z warzywami i posiekanymi jajkami na twardo. Wbij jajka, dopraw. (Mój ryż czekał odrobinę za długo na zużycie, stad dodatkowe surowe jajko, inaczej masa była za sypka i nie dało się jej formować.) Wsyp bułkę tartą i płatki owsiane. Wymieszaj dokładnie i zostaw w lodówce na 30-60 minut.
- Z masy formuj niewielkie kotlety, panieruj w bułce. Obsmażaj na złoto, na nieprzywierajacej patelni. Podawaj z sałatą lub ulubiona surówką.
No comments:
Post a Comment