Składniki:
(na 12 sztuk)
suche
- 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 10 kandyzowanych wisienek, pokrojonych na ćwiartki
- garstka kropelek z mlecznej czekolady
mokre
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
- 5 łyżek oleju
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papierowymi papilotkami.
- W sporej misce wymieszaj suche składniki. W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem składniki mokre. Wlej mieszankę mokrą do suchej i szybko wymieszaj - nie za długo, albo ciastka będą twarde!
- Rozdziel ciasto pomiędzy papilotki i piecz około 20 minut - gotowe powinny być złotawe i sprężyste przy dotyku. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia. Najlepsze jedzone w dniu pieczenia, ale znakomicie nadają się do mrożenia - przed użyciem wystarczy zostawić je na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
No comments:
Post a Comment