Saturday 19 August 2017

Muffinki z czekoladą mleczną, kandyzowanymi wisienkami i mlekiem kokosowym...


Składniki:
(na 12 sztuk)
suche
  • 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 10 kandyzowanych wisienek, pokrojonych na ćwiartki
  • garstka kropelek z mlecznej czekolady
mokre
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
  • 5 łyżek oleju
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papierowymi papilotkami.
  2. W sporej misce wymieszaj suche składniki. W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem składniki mokre. Wlej mieszankę mokrą do suchej i szybko wymieszaj - nie za długo, albo ciastka będą twarde!
  3. Rozdziel ciasto pomiędzy papilotki i piecz około 20 minut - gotowe powinny być złotawe i sprężyste przy dotyku. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia. Najlepsze jedzone w dniu pieczenia, ale znakomicie nadają się do mrożenia - przed użyciem wystarczy zostawić je na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

No comments:

Post a Comment