Składniki:
(na 2-3 porcje; ja robiłam z podwójnej porcji i wyszło naprawdę sporo)
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, posiekana
- 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce
- 2 łyżki pasty curry - u mnie: łagodna 'korma'
- 2 łyżki masła orzechowego, gładkiego lub z kawałkami orzeszków
- 250g kalafiora, pokrojonego na małe kawałki (to jest mniej-więcej połowa niewielkiego kalafiora)
- 400g puszka, lub około 250g ugotowanej ciecierzycy
- 200g mleka kokosowego
- Rozgrzej olej w sporym garnku. Dodaj cebulę i smaż na malutkim ogniu przez 5-10min, aż do miękkości. Dodaj czosnek, mieszaj przez 30 sekund, a następnie dodaj pastę curry i masło orzechowe. Dobrze wymieszaj.
- Wrzuć kalafiora i odcedzona ciecierzycę, wlej mleko kokosowe i 100ml wody. Dopraw do smaku, przykryj, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i gotuj kolejnych 5 minut, aż sos zgęstnieje, jeśli jest taka potrzeba. Podawaj z ryżem i/lub chlebkami naan. Nadmiar można zamrozić.
Przepis z magazynu 'Good Food' na czerwiec 2015 roku: 'Satay cauliflower & chickpea curry'.
No comments:
Post a Comment