Składniki:
(spokojnie na 12 sztuk, a myślę, że dałoby się wykroić może 14 mniejszych)
szklanka = 250ml
- 2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki crème fraîche*
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400g puszka koktajlu owocowego/mieszanych owoców, bardzo dokładnie odcedzonych z zalewy
- Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem) i przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papierowymi papilotkami.
- W sporej misce wymieszaj makę, cukier i proszek do pieczenia. Wsyp owoce i szybko wymieszaj.
- W dzbanku, lub osobnej misce roztrzep widelcem jajka, z mlekiem, crème fraîche i ekstraktem waniliowym. Wlej mieszankę mokrych składników do mieszanki suchych. Delikatnie i szybko zamieszaj ciasto - nie za długo.
- Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki i piecz przez 20min, lub do czasu, aż muffiny będa złotawe i sprężyste w dotyku. Zostaw do ostudzenia na kratce.
* Można spokojnie zastapić jogurtem naturalnym.
No comments:
Post a Comment