Friday 9 June 2017

Bohaterowie kuchennych szafek - olej kokosowy...


 Czy olej kokosowy można zaliczyć do kategorii 'superfoods'? Zobaczmy, co powoduje, że ten egzotyczny olej jest tak różny od innych tłuszczy...
Olej kokosowy pochodzi z miaższu dojrzałych orzechów kokosowych, rosnacych na palmach kokosowych. W przeciagu kilku ostatnich lat kokos, czy to w postaci pitnej wody kokosowej, czy też oleju używanego, jako środek nawilżajacy lub tłuszcz do gotowania, stał się nagle bardzo popularnym dodatkiem do szafek kuchennych i łazienkowych. Czy więc olej pochodzacy z tego orzecha (a tak właściwie pestkowca) jest tym za co się podaje?
RODZAJE
Rafinowany olej kokosowy jest zwykle tańszy i prawdopodobnie nie będzie miał kokosowego smaku i zapachu. Olej kokosowy virgin lub extra virgin jest pozyskiwany z młodszych kokosów i jest nierafinowana wersja o łagodniejszym smaku. Tez ostatni jest uznawany za lepszy od poprzedniego.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w skrócie
 Istnieje niewiele badań porównujacych korzyści zdrowotne oleju kokosowego w porównaniu z innymi tłuszczami. Jednak olej kokosowy virgin jest lepszy w porównaniu z hydrogenizowanymi margarynami i wysoko przetworzonymi tłuszczami, pomimo wysokiej zawartości tłuszczów nasycowych.
 Kiedy margaryny/smarowidła zrobiły się znane, producenci poszukiwali oleju, który byłby stały w temperaturze pokojowej, dla osiagnięcia czego zaczęli używać procesu uwodornienia. Proces ten prowadził  do powstania tłuszczy trans, które dzisiaj sa uznane za bardziej szkodliwe od tłuszczy nasyconych. Co za tym idzie, jeśli ktoś poszukuje stałej-w-temperaturze-pokojowej konsystencji w tłuszczach olej kokosowy jest rozwiazaniem, i bez szkodliwych produktów ubocznych. 
Dodatkowo olej kokosowy zawiera duże ilości MCFA - medium chain fatty acids (kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha), które sa metabbolizowane w inny sposób - sa absorbowane i używane w watrobie, jako źródło energii. MCFA, jak kwas laurynowy, podnosza poziom HDL tj. dobrego cholesterolu. Dlatego spożywanie tłuszczu bogatego w kwas laurynowy może zaowocować bardziej korzystnym standardem cholesterolu, niż spożywanie oleju bogatego w tłuszcze trans.    
Przetłumaczone ze strony BBC Good Food.
Co jeszcze? Najwyraźniej olej kokosowy między innymi: wspomaga system immunologiczny, leczenie zakażeń dróg moczowych i nerek, wspomaga pamięć i funkcjonowanie mózgu, zapobiega osteoporozie i wspomaga utratę wagi: 

No comments:

Post a Comment