"This hearty vegetarian soup has just a touch of spice and is quick and easy to prepare."
Idealna na przegnanie zimowych smutków! Sycaca i rozgrzewajaca. Z kawałkiem dobrego chleba spokojnie wystapi w roli lunchu lub wieczornego posiłku.
Przepis, minimalnie zmieniony, z ksiażki 'Everyday easy one-pot'.
Składniki:
(spokojnie na 4-5 porcji, nadmiar nadaje się idealnie do mrożenia)
- 1 łyżka oleju/oliwy
- 2 cebule, drobno posiekane
- 2 gałazki selera, drobno posiekane
- 2 marchewki, drobno posiekane
- 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce
- czubata łyżeczka pasty curry (u mnie łagodna korma, ale de gustibus)
- 150g czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 400g puszka siekanych pomidorów
- sól i pieprz, do smaku
- Rozgrzej olej/oliwę w dużym garnku, a następnie dodaj cebulę, selera i marchewki. Smaż na małym ogniu, mieszajac od czasu do czasu, przez 5 minut, lub do czasu, aż cebula będzie miękka i przeźroczysta.
- Dodaj czosnek i pastę curry i smaż, mieszajac, przez 1 minutę. Zmiksuj blenderem pomidory, dodajac odrobinę wody (około 1/3 puszki, tyle, by wypłukać reszki pomidorów). Wlej razem z bulionem i soczewica do garnka.
- Dopraw do smaku i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 25 minut, do czasu, aż soczewica będzie ugotowana, a warzywa miękkie. Podawaj z kleksem naturalnego jogurtu i kawałkiem dobrego chleba.
No comments:
Post a Comment