Taka uproszczona wersja
pączków. A na szybko, nie znaczy nie pysznie. Poduszeczki zniknęły w ciagu popołudnia. Podobnie zreszta, jak wcześniej pączusie serowe, oraz nieco bardziej egzotyczne baci di ricotta. Mocno cytrynowe, obtoczone w drobnym cukrze, idealne do pojadania. A co najważniejsze: gotowe w mgnieniu oka!
Składniki:
(mnie wyszło około 50 malutkich)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 80 g miękkiego masła
- skórka z całej i sok z 1/2 cytryny
- drobny cukier puder do obtaczania
- olej do smażenia
Miękkie masło zmiksuj z jajkami, śmietaną, sokiem i skórką z cytryny. Dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieć elastyczne ciasto i schłódź w lodowce przez 30 minut.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm, pokrój na paski, a następnie w kwadraciki.
Smaż na rozgrzanym oleju, z obydwu stron, na złoty kolor. Osączaj na papierowym ręczniku i obtaczaj w cukrze.
No comments:
Post a Comment