Tuesday 31 January 2017

Poduszeczki cytrynowe...

Taka uproszczona wersja
pączków. A na szybko, nie znaczy nie pysznie. Poduszeczki zniknęły w ciagu popołudnia. Podobnie zreszta, jak wcześniej pączusie serowe, oraz nieco bardziej egzotyczne baci di ricotta. Mocno cytrynowe, obtoczone w drobnym cukrze, idealne do pojadania. A co najważniejsze: gotowe w mgnieniu oka!   



Składniki:
(mnie wyszło około 50 malutkich)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 80 g miękkiego masła
  • skórka z całej i sok z 1/2 cytryny
  • drobny cukier puder do obtaczania
  • olej do smażenia
  1. Miękkie masło zmiksuj z jajkami, śmietaną, sokiem i skórką z cytryny. Dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieć elastyczne ciasto i schłódź w lodowce przez 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm, pokrój na paski, a następnie w kwadraciki.
  3. Smaż na rozgrzanym oleju, z obydwu stron, na złoty kolor. Osączaj na papierowym ręczniku i obtaczaj w cukrze.
Przepis z bloga Sweet dreams.

No comments:

Post a Comment