Składniki:
(na 12 sztuk)
- 125g cukinii
- 125g marchewki
- 2 szklanki maki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/4 szklanki złotych rodzynek
- 2 duże jajka
- 1 szklanka maślanki (lub 3/4 szklanki jogurtu naturalnego i 1/4 szklanki mleka)
- 6 łyżek oleju
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. Zetrzyj cukinię, odciskajac nadmiar płynu, i włóż do miski. Zetrzyj marchewkę i dodaj do cukinii.
- W osobnej misce wymieszaj makę z proszkiem do pieczenia. Wmieszaj cukier i rodzynki.
- W dzbanku roztrzep widelcem jajka, nastepnie wymieszaj z olejem i maślanka. Zrób wgłębienie w mieszance suchych składników i wlej mieszankę mokrych. Dodaj starte warzywa i całość szybko i delikatnie wymieszaj - nie za długo.
- Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki. Piecz przez około 20 minut, do czasu, aż będa ładnie wyrośnięte, złotawe i sprężyste przy dotknięciu.
- Zostaw do przestudzenia przez 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę i ostudź kompletnie. Nadmiar można spokojnie zamrażać.
Przepis z ksiażki '1 mix 100 muffins'.
No comments:
Post a Comment