Wednesday 2 November 2016

Śniadania świata - Jamajka...


Tym razem znowu śniadaniowe klimaty gorace i egzotyczne. Bo zagladam do talerzy rodem z tradycyjnej Jamajki. 
"  Klasyczne jamajskie śniadanie jest zwykle słone i może zawierać cała kolekcję różnych dań, z których najbardziej znanym jest owoc ackee i solona ryba (dorsz) - narodowe danie Jamajki. Ackee to owoc, który po ugotowaniu bardzo przypomina jajecznicę; ackee i solony dorsz, to niejako odpowiednik jajecznicy z wędzonym łososiem.
Inne danie, które pojawia się na niemal każdym śniadaniowym stole Jamajki, to callaloo: ciemnozielone, liściaste warzywo, zasmażane z odrobina cebuli i czosnku, smakuje, jak skoncentrowany szpinak. Żadne jamajskie śniadanie nie byłoby skończone bez asortymentu smażonych potraw, jak: johnny cakes, dojrzałe platany i breadfruit (chlebowiec).  "
(Tekst i zdjęcie - klik

Ackee (Blighia Sapida), to narodowy owoc Jamajki i składnik znanego dania: ackee + solony dorsz. Został przywieziony prawdopodobnie na statku z niewolnikami i zadomowił się znakomicie, rodzac corocznie ogromne ilości owoców. 
Nazwa 'ackee' pochodzi z oryginalnej nazwy 'ankye' z języka Twi z Ghany. Botaniczna nazwa owocu - Blighia Sapida - wywodzi się od kapitana Williama Bligh'a (znanego z 'Mutiny on the Bounty' - bunt na HMS Bounty), który w 1793 roku przywiózł rośliny ackee z Jamajki do Anglii. 
Drzewo ackee dorasta do 15m wysokości i produkuje duże (do 10cm) czerwono - żółte owoce, które po dojrzeniu pękaja na części, odkryajac czarne pestki przytwierdzone do żółtej osłonki, częściowo jadalnej. 
Ackee zawiera truciznę (hipoglicynę), ktora zostaje zneutralizowana po odpowiednim zbiorze i ugotowaniu. Owoce nie powinny być zbierane wcześniej, niż po naturalnym otwarciu straków, osłonka musi być dokładnie oczyszczona z czerwonych włókien, a woda z gotowania wyrzucona.
Jamajka jest jedynym miejscem, gdzie ackee jest popularne i zjadane. Mimo, że ów owoc został sprowadzony także na inne wyspy karaibskie (Trynidad, Grenada, Antigua i Barbados) do Ameryki Centralnej i na Florydę, gdzie jest znany pod innymi nazwami, ale nie funkcjonuje w ekonomicznie znaczacych ilościach. Puszkowany ackee jest eksportowany i sprzedawany w krajach ze znaczna populacja Jamajczyków.
(Tekst i zdjęcie - klik)


 Solona ryba (dorsz), to nieodzowny składnik śniadaniowego, jamajskiego dania - ackee and saltfish. Ryba musi być namoczona przez noc (trzeba wyeliminować większość soli), a następnie zasmażona z gotowanym ackee, cebula, papryczkami chilli (super ostrym Scotch Bonnet), pomidorami i przyprawami, jak pieprz i pimiento. Może być dekorowana pomidorami i bekonem i podawana zwykle na śniadanie, lub obiad, razem z owocem chlebowca, jamajskim chlebem, smażonymi platanami i gotowanymi, zielonymi bananami. (źródło)    

 Kallaloo to generalna nazwa popularnego na Jamajce, ale także Grenadzie, Trinidadzie i Tobago, Dominikanie, Belize i Gujanie dania. Zwykle używane, liściaste warzywo, to amarantus, taro lub xanthosoma (żółtosocza). Jamajczycy używaja tylko liści kallaloo, cebuli, soli i zielonej cebulki i gotuja warzywa na parze, a już mieszkańcy Trynidadu dodaja okry i mleka kokosowego, tworzac danie o kompletnie innym smaku i konsystencji. (źródło)  

 Breadfruit (chlebowiec) - jego nazwa pochodzi od faktu, że ugotowany, dojrzały owoc przypomina struktura świeżo upieczony chleb, a smakuje mniej więcej, jak ziemniak. Można go gotować (także na parze i w mikrofali), piec, lub smażyć. (źródło

Jeszcze innym, popularnym jamajskim śniadaniem jest owsianka kukurydziana, często gotowana na mleku kokosowym. W międzynarodowej sekcji lokalnych supermarketów spotykam też wersję 'instant', taki odpowiednik naszych chińskich zupek, czy kubkowego kisielu ('wsyp, zalej wrzatkiem i zamieszaj') - w papierowym kubełku sa odmierzone wszytskie składniki, wystarczy zalać je wrzacym mlekiem, lub woda, zamieszać i poczekać kilka minut. 
Wydaje się mocno egzotycznie? Czy ja wiem? Przegladajac niedawno stronę oferujaca 'na-wynosy' natknęłam się na całkiem lokalna, jamajska restaurację. W ofercie wszystko, co powyżej: kukurydziana owsianka, kallaloo, ackee i solona ryba, oraz wiele innych, niekoniecznie śniadaniowych dań. Przyznam, że o ile generalnie jamajskie śniadanie jakoś specjalnie do mnie nie przemawia, to sama pokusa spróbowania czegoś nowego, zwłaszcza przygotowanego przez kogoś innego :), jest spora... Ano zobaczymy...
:) 

No comments:

Post a Comment