Taka super szybka wersja pasztecików. Muffiny na słono, to wspaniały pomysł na wytrawna przeaskę, która pasuje idealnie do kubełka barszczu. Nawet tego 'papierkowego'...
:)
Składniki:
(na 12 niewielkich sztuk, lub może 9-10 większych)
- 225 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 200g puszka kukurydzy
- 100 g sera cheddar, startego
- 125 ml mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papierowymi papilotkami.
- W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kumin, kolendrę, paprykę w proszku oraz sól. Następnie dodaj odcedzoną dokładnie kukurydzę i starty ser.
- Roztrzep widelcem jajko. Wymieszaj z olejem i mlekiem. Wlej do suchych składników i delikatnie wymieszaj. Rozdziel roównomiernie pomiędzy papilotki i piecz przez około 15-20 minut. Następnie zostaw do ostudzenia na kratce.
No comments:
Post a Comment