Saturday 5 November 2016

Cytrynowe ciasteczka z chia...


Inspiracja z bloga She Bakes Here.
Składniki:
(mnie wyszło 36 sztuk)
szklanka = 250ml
  • 2 szklanki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka nasionek chia
  • 115g masła lub margaryny do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 jajko, roztrzepane w miseczce
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. W misce wymieszaj makę, proszek do pieczenia, sól i chia. Odstaw.
  3. W osobnej misce ubij mikserem masło z cukrem - powinna powstać lekka i kremowa masa. Dodaj jajko, sok i skórkę z cytryny, oraz ekstrakt. Zmiksuj do połaczenia składników. 
  4. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych. Zmiksuj do połaczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut, po czym formuj niewielkie kulki, może wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczaj i układaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w odstępach około 3cm.
  5. Piecz przez 12-15 minut, do lekko zezłoconych brzegów. Zostaw na blaszkach, do przestudzenia, przez kilka minut, po czym przekładaj na kratkę do całkowitego ostudzenia.   

No comments:

Post a Comment