Inspiracja z bloga Cook yourself.
Składniki:
(na 12-15 sztuk)
- 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (okollice 35/25cm)
- 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżki mleka
- 100g wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- Rozgrzej piekarnik do 200stC.
- Mleko skondensowane razem z mlekiem wlej do garnuszka. Podgrzej na małym ogniu. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj do połączenia składników.
- W ciepłej wodzie rozmieszaj skrobię. Wlej do masy kokosowej i dobrze wymieszaj (uważaj, żeby nie przypalić!). Gotuj przez 2-3 minuty - do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i zostaw do wystudzenia.
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na prostokaty. Na połowie każdego układaj łyżkę masy i sklejaj brzegi. Krawędzie dobrze dociśnij.
- Poduszeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz przez 15-18 minut, lub do złotego koloru. Zostaw do ostudzenia na kratce.
No comments:
Post a Comment