Tuesday 29 December 2015

Torcik makowy, z lekkm kremem z mascarpone...


Wigilia nie może u mnie w pełni zaistnieć bez dwóch ważnych składników: maku, przynoszacego szczęście na nadchodzacy nowy rok, oraz tortu urodzinowego. W tym roku udało mi się połaczyć je w jedno, a to dzięki wspaniałemu, lekkiemu i nieprawdopodobnie zjadliwemu torcikowi z Kwestii Smaku.
:)
Składniki:
(tortownica 20cm jest idealna; można pokroić gotowe ciasto na około 10-12 porcji)
ciasto
  • 350 g gotowej słodzonej masy makowej z bakaliami
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g mascarpone
  • 7 średnich, lub 6 dużych jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
masa 
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)
  • 125 g mascarpone (zimne)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
dodatkowo
  • powidła morelowe
  • 400 g puszka brzoskwiń
  • syrop z brzoskwiń do pokropienia blatów
ciasto
  • Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  • Masę makową wymieszaj z kaszą, proszkiem do pieczenia, a następnie z mascarpone. Żółtka ubij na puszystą i gęstą masę z cukrem pudrem, dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
  • Oddzielnie ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę. Przłóż ją do tortownicy i piecz przez ok. 50 - 55 minut, do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu przekrój na 3 blaty. Każdy pokrop syropem z brzoskwiń, rozcieńczonym odrobia wody.
masa
  • Wszystkie składniki umieść w misce i ubijaj przez kilka minut, aż powstanie gęsta i puszysta masa.
  • Dolny blat połóż na paterze, rozsmaruj powidła, wyłóż około 1/3 masy, połowę pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń (wciśnij je delikatnie w masę). Połóż drugi krążek, wyłóż 1/3 masy, brzoskwinie i ostatni krążek. 
  • Obłóż resztą masy i udekoruj pozostałymi brzoskwiniami. Wstaw do lodówki.

No comments:

Post a Comment