Wigilia nie może u mnie w pełni zaistnieć bez dwóch ważnych składników: maku, przynoszacego szczęście na nadchodzacy nowy rok, oraz tortu urodzinowego. W tym roku udało mi się połaczyć je w jedno, a to dzięki wspaniałemu, lekkiemu i nieprawdopodobnie zjadliwemu torcikowi z Kwestii Smaku.
:)
Składniki:
(tortownica 20cm jest idealna; można pokroić gotowe ciasto na około 10-12 porcji)
ciasto
- 350 g gotowej słodzonej masy makowej z bakaliami
- 7 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g mascarpone
- 7 średnich, lub 6 dużych jajek
- 1/2 szklanki cukru pudru
masa
- 500 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)
- 125 g mascarpone (zimne)
- 1/2 szklanki cukru pudru
dodatkowo
- powidła morelowe
- 400 g puszka brzoskwiń
- syrop z brzoskwiń do pokropienia blatów
ciasto
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- Masę makową wymieszaj z kaszą, proszkiem do pieczenia, a następnie z mascarpone. Żółtka ubij na puszystą i gęstą masę z cukrem pudrem, dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
- Oddzielnie ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę. Przłóż ją do tortownicy i piecz przez ok. 50 - 55 minut, do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu przekrój na 3 blaty. Każdy pokrop syropem z brzoskwiń, rozcieńczonym odrobia wody.
masa
- Wszystkie składniki umieść w misce i ubijaj przez kilka minut, aż powstanie gęsta i puszysta masa.
- Dolny blat połóż na paterze, rozsmaruj powidła, wyłóż około 1/3 masy, połowę pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń (wciśnij je delikatnie w masę). Połóż drugi krążek, wyłóż 1/3 masy, brzoskwinie i ostatni krążek.
- Obłóż resztą masy i udekoruj pozostałymi brzoskwiniami. Wstaw do lodówki.
No comments:
Post a Comment